Întâlnirile Președintelui României, Klaus Iohannis, cu membri ai comunității românești de pe Coasta de Vest a Statelor Unite și antreprenori români din Silicon Valley, cu ocazia marcării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic

septembrie 24th, 2022



Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la San Francisco (California) în perioada 22-23 septembrie 2022, prilej cu care a avut întâlniri cu membrii comunității românești de pe Coasta de Vest a Statelor Unite și cu antreprenori români din Silicon Valley. Vizita a făcut parte din programul de sărbătorire a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, în 1997, la București.

În cadrul întâlnirii cu membrii comunității românești de pe Coasta de Vest au participat peste 300 de persoane: antreprenori, profesori, medici, cercetători, studenți, preoți, pastori, precum și consulii generali și cei onorifici ai României în SUA, care au putut interacționa cu Președintele României.

Cu această ocazie, Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o prezentare a situației tensionate cauzate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și a ajutorului acordat de țara noastră Ucrainei, inclusiv prin primirea a aproape 2,5 milioane de ucraineni refugiați de la începutul conflictului și prin facilitarea exportului de cereale din țara vecină, ceea ce a prevenit apariția unei crize alimentare. “60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport”, a precizat Președintele României.

De asemenea, Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat marcarea, anul acesta, a 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și SUA, arătând faptul că parteneriatul cu Statele Unite și  calitatea de membru NATO a țării noastre reprezintă cele mai puternice garanții de securitate de care a beneficiat România vreodată.

Totodată, Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat și dezvoltarea palierului economic al Parteneriatului Strategic, inclusiv în zona civilă de folosire a energiei nucleare, prin dezvoltarea în România a tehnologiei reactoarelor modulare mici.

În cadrul întâlnirii cu antreprenori români din Silicon Valley, Președintele României, Klaus Iohannis, a dorit să afle ce poate face România pentru ca situația din zona de business, de cercetare și universitară să se îmbunătățească, folosind inclusiv cunoștințele dobândite de aceștia.

Informații suplimentare

Alocuțiunea susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu membri ai comunității românești de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii poate fi consultată pe site-ul Administrației Prezidențiale, AICI.

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută la începutul întâlnirii cu antreprenori români din Silicon Valley poate fi consultată pe site-ul Administrației Prezidențiale, AICI.